Driftsbil som står ved en pumpestation der er stoppet til med klude
18.11.2023

Toilettets Dag markerer kampen for bedre toiletvaner

- og vi sætter fokus på vigtigheden af vores kloaksystemers sundhed.

Det er nok de færreste, der ved, at vi i november har er en international FN mærkedag; Toilettets dag d. 19. november. Denne dag er en god anledning til at sætte fokus på vores toiletvaner og vigtigheden af vores kloaksystemers sundhed.

Samn Forsyning ønsker at skabe opmærksomhed omkring dette problem og har derfor lavet en film, der belyser konsekvenserne af at skylle uønsket affald, som engangsklude, ud i toilettet.

- Fugtige toiletartikler som vådservietter og engangsrengøringsklude er praktiske, men de hører absolut ikke hjemme i toiletter, forklarer Mads, driftsmedarbejder hos Samn Forsyning. Sammen med sine kollegaer står han dagligt for vedligeholdelse af kloaksystemet i Horsens og Odder og konfronteres ofte med blokeringer forårsaget af vådservietter.
 

Ingen våde servietter må komme i toilettet

Du kan ifølge de garvede driftsfolk nemt teste hvilke papirprodukter, du kan skylle ud i toilettet: - Hvis det ikke hurtigt opløser sig i vand, må det ikke komme i toilettet. Når servietterne kan være våde, uden at blive opløst i pakken, bliver de heller ikke opløst i kloaksystemet og risikerer at stoppe en pumpe. Dermed er vat, vatpinde, bind, kondomer, bleer, tamponer og meget andet også udelukket.

Én ændring giver en kæde af fordele

Alle forbrugere skal vænne sig til ikke at komme andet i toilettet end det mest nødvendige: almindeligt toiletpapir, ”bimmelim” og ”bummelum”.  Det vil give en kæde af fordele.

- Foruden at undgå udgifter ved akutte pumpestop, forhindrer de mange vådservietter i pumperne os i at løse andre planlagte vedligeholdelsesopgaver og fornyelse af afløbssystemet.

Pumpestop betyder også øget slitage og et større forbrug af komponenter og reservedele. Det fører til en øget belastning på verdens ressourcer, hvilket går stik imod vores grønne omstilling. Hertil kommer, at mange af servietterne er en kilde til mikroplast i naturen.

Det hele kan undgås med én lille ændring: Ingen affald i toilettet.

World Toilet Day afholdes hvert år den 19. november. (åbner ny fane til www.worldtoiletday.info)

Bliv klogere ved at se filmen her