regnvandssø med blomster omkring

Bliv van(d)vittigt meget klogere på vand

Danmark har noget af verdens bedste drikkevand. Vi er desuden rigtig gode til at håndtere vores spildevand, så det bliver grundigt renset, inden vi sender det tilbage til naturens kredsløb. Og så er vi faktisk også gode til at spare på vandet, sammenlignet med mange andre lande. Men selvom vi er gode, så er der stadig potentiale til at blive endnu bedre.

Vi vil gerne gøre dig klogere på dit vand og inspirerer derfor til "5 veje til (mere) viden om vand":

 1. Tag på vand(re)tur i ”regnskoven” og se hvor fremtidens drikkevand falder
  Tag på tur i Rugballegårdskov, hvor Samn Forsyning har deltaget i et skovrejsningsprojekt, som skal være med til at beskytte fremtidens drikkevand. Nedbør, der falder i netop dette område, har gennem generationer givet drikkevand til indbyggerne i Horsens. Der er sat skilte op i skoven, som fortæller om vandets vej fra regndråbe til vandhane. 
  Find placering af skiltene her

          
 1. Besøg en regnvandssø
  Klimaforandringer giver os flere perioder med langvarig regn og store regnskyl. Regnvandet behøver ikke at blive renset, så i stedet for at komme det i kloakrør arbejder vi på, at regnvand fremover skal ledes direkte til fjorden, vandløb eller regnvandssøer. Omkring regnvandssøerne kan naturen udvikle sig, så søerne ikke bare er praktiske men også pæne i landskabet. 

  Vi har regnvandssøer flere steder i både Horsens og Odder. Besøg foreksempel dem her: 

  - Biegårds Alle, Hatting
  - Birkevænget, Hovedgård
  - Kaprifolien, Torsted
  - Nørrestrand, Horsens
  - Rydalvej, Østbirk
  - Rude Havvej, Odder
  - Knudsminde, Odder 
  - Vestervang, Hundslund
  - Gylling Østergade, Gylling 

  Læs mere om regnvandssøer her

          

 1. Tjek jeres toiletvaner – hvad kommer egentligt i kummen hjemme hos jer?
  Der er faktisk kun tre ting, som må komme i toilettet: almindeligt toiletpapir, ”bimmelim”og ”bummelum”. Men prøv lige at tage en lille snak med de andre i din husstand – er der mon nogle, som tror, at toilettet er en skraldespand og bruger toilettet til vådservietter, bind, hår fra børsten eller andre ting?

  Læs vores tips og gode råd her 

  eller artiklen om hvordan borgere i Horsens og Odder hvert år skyller omkring 700.000 kr. ud i toilettet.

   
 2. Se vandet som transportmiddel
  Det, du kommer i vandet, bliver transporteret videre med vandet. Derfor er det vigtigt, at du ikke skyller kemikalierester og andre stoffer ud i håndvasken. Du kan nemt lave et lille eksperiment, som viser, hvordan det virker: Tag 3-4 glas, fyld dem med vand og kom et par dråber frugtfarve i alle undtagen et. Sæt derefter afskårne, hvide blomster i glassene og se, hvordan blomsterne tager farve efter vandet i de kommende dage.

  Bliv inspireret til hvordan på Experimentariumets hjemmeside.

  Blå rose - billede fra Eksperitarium
   
 3. Hvor meget vand bruger I hjemme hos jer? 
  Selvom vi er mange, som er gode til at spare på vandet i Danmark, er vi også mange, som slet ikke kender vores eget forbrug. Brug mærkedagen til at tjekke op på husstandens vandforbrug – hvor meget bruger I på et år? Hvor meget bruger I på en dag? Det gennemsnitlige vandforbrug per person i Danmark er 105 liter 2 – hvor meget bedre, kan I gøre det?

  Læs mere om vandforbruget i Danmark på Vandetsvej.dk

 

1) Løber verden tør for vand?

Svaret er mange steder ja, hvis vi fortsætter som nu. Resten af verden kunne lære meget af Danmark, der er et af de eneste lande, der har mindsket vandforbruget. Læs mere i artikel på Videnskab.dk 
 
vand-tørke-klimaforandringer